Makineler ve hatlar üzerinde, genellikle 5 dakika* içerisinde, bakımcı müdahalesi gerekmeden, operatörler tarafından giderilebilen küçük duruşlara CHOKOTE denilmektedir.
* Tesis büyüklüğüne ve hedeflerine göre bu süre 1-10 dakika arasında değişiklik gösterebilir.
Vidalama makinesinin sürekli sıkışma yapması, çapakların makineyi tıkayıp, durdurması, problemli bir bilyenin zinciri attırması ve hattı durdurması nedeniyle operatörlerin periyodik müdahalesini gerektiren duruşlar Chokote kavramına örnek verilebilir.
Operatörler bu küçük duruşlarla sıklıkla karşılaştıkları ve kendileri çözebildikleri için, Chokoteleri kabullenmiş durumdadırlar.
Bu kayıplar genellikle üretim sürecini aksatmadığı için arızaya müdahale eden operatör harici kişilerce de fark edilmez.
Chokoteler değerlendirilirken baz alınması gereken en önemli kriter duruşların süresi değil, tekrarlanma sıklıklarıdır. Bu sayede en sık meydana gelen duruşların önüne geçilecek ve operatör motivasyonunda artış olacaktır.
Chokote verileri toplanıp analiz edildiğinde, üretim sürecinden meydana gelen en büyük arızadan daha uzun süre duruşa ve zarara neden oldukları görülmektedir.
Chokotelerin kök nedenleri genellikle bellidir ve basit müdahalelerle ortadan tamamen kaldırılabilir. Tesis içerisinde sorumlu ekibin düzenli Chokote ve iyileştirme çalışmalarının etkinliğini takip etmeleri ve devamlılığını sağlamaları çok önemlidir.
Web sitemiz çerezler ve Google Analytics web analiz aracını kullanıyor. Sayfalarımızı ziyaret ettiğinizde bunu kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik politikamızla ilgili bilgilereburadan ulaşabilirsiniz.