Projelerimiz

ACD Veri Mühendisliği olarak, TÜBİTAK, Horizon 2020, ITEA ve Celtic gibi prestijli uluslararası Ar-Ge projelerinde yer alıyoruz. Bu projelerle yapay zeka, dijital dönüşüm ve akıllı üretim sistemleri alanlarında yenilikçi teknolojiler geliştirerek sanayiye ve topluma değer katıyoruz.

ACD Veri Mühendisliği olarak, teknolojinin sınırlarını zorlayan Ar-Ge çalışmalarımızla sürdürülebilirlik ve verimlilikte yeni standartlar belirliyoruz. Bilgi birikimimizi en iyi global uygulamalarla birleştirerek, müşterilerimize ve paydaşlarımıza kalıcı değer sunmaya devam ediyoruz.

Destek Programları:

CLEARS

Hiperspectral Adresleme ile Karbon Ayak İzi Hesaplama Platformu

Temmuz 2024 – Aralık  2026

Destek Programı: 1709 – TÜBİTAK EUREKA-EUROSTARS Programı

Son yıllarda iklim değişikliği problemleri tüm dünya ülkeleri tarafından dikkate alınan ve yeni hükümler, kanunlar ile önlemleri ön plana çıkartan bir çok uygulamalar ve teknolojik çözümler gerçekleştirilmektedir. Özellikle emisyon ölçme ve izleme ve bunların teknolojik araçlar ile desteklenmesi halen bir çok ülkenin ve teknoloji üreten firmaların öncelikli konuları arasında yer almaktadır. IMO verilerine göre dünya ticaretinin %90’dan fazlası gemi taşımacılığı üzerinden oluşmaktadır ve bu durum global karbon emisyonunun %2.89 unu oluşturmaktadır. CLEARS projesi karbon ayak izi izleme ve hesaplama çözümü, spektral görüntü analizi ve dijital ikiz teknolojilerini kullanarak deniz taşımacılığı endüstrisindeki iklim değişikliği sorunlarına çözüm getirmeyi hedeflemektedir. Sonuç olarak ileri teknoloji çözümleri kullanarak sera gazı emisyonlarını doğru bir şekilde ölçmek, analiz etmek ve azaltmak için deniz taşımacılığı endüstrisinde sürdürülebilirlik çabalarını önemli ölçüde geliştirmeyi hedeflemektedir.

TASTI

Endüstriyel İhtiyaçlar İçin Uygulamaya Özel Sentetik Görüntü Üretimi

Kasım 2023 – Haziran 2026

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

TASTI projesinde sentetik görüntü üretimine yenilik getirmek ve sentetik görüntü üretimini uygulamalara uyarlamak için aktarılabilir teknolojinin modüler bir çerçevesini geliştirmek hedeflenmiştir.

Endüstrisinde daha iyi kalite kontrolü elde etmek için hataya dayanıklı bir üretim sistemi sağlanması gerekir. Proje uygulamaya özel sentetik görüntü üretimi sağlamayı ve farklı uygulamalar için yeniden kullanılabilecek bir çerçeve geliştirmeyi amaçlar.

Önerilen çerçeve işleme donanımı ve hızlandırma tekniklerini dikkate alan bulut/uç altyapısına ve AI dahil yazılım bileşenleri ve algoritmalar hakkında bütünsel bir bakış açısına sahip olacaktır.

USWA

Ultra Ölçeklenebilir Kablosuz İletişim

Haziran 2023 – Aralık 2025

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Son yıllarda akıllı cihazların her sektörde gelişmesi sonucunda maliyet etkin haberleşme altyapılarının önemini artırmış gelişen akıllı yapılar internet üzerinden bilgi alışverişini ve dağıtık sistemlerin bir arada kullanımını zorunlu hale getirmekle beraber performans, verimlilik, güvenlik ve endüstriyel ortamlarda kullanım zorunluluğu beraberinde yeni haberleşme teknolojileri ya da standartlarının oluşmasını zorunlu hale getirmektedir. DECT-2020 standartları ETSI tarafından Haziran 2020 de yayınlanmış ve mesh iletişimi, düşük gecikme, yerel ağlarda kullanılabilen, yüksek sayıda IoT cihazların entegre edilebileceği bir kablosuz iletişim standardı olarak 5G’nin üzerinde 6G ye yakın bir teknoloji olarak endüstrinin ihtiyaç duyduğu geniş ölçekli ağ yapılarını desteklemektedir. USWA projesi bahsedilen standart çerçevesinde farklı endüstriyel kullanım senaryolarının uygulandığı bir projedir.

OPEVA

Elektrikli Araç Otonomisinin En İyilenmesi

Aralık 2023 – Aralık 2025

Destek Programı: 1071 – TÜBİTAK Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı

OPEVA projesi ile fosil yakıtsız araçlara geçişte sürdürülebilirlik ve kaynak optimizasyonu dikkate alınarak modern “hareketlilik tecrübesi” oluşturacak tüm aktörler üzerinde bir çalışma yapılacaktır. Elektrikli araçların (EA) kullanımını hızlandırmak için eko sistemdeki kritik altı teknoloji alanı ve sosyo-ekonomik uyumluluk için dört alanda çıktı hedeflemektedir.

OPEVA projesindeki ilk teknoloji alanında bireysel araca ve sürücüsüne özel bir performans ve tüketim modeli oluşturmak için, yalnızca bataryadan değil, aynı zamanda diğer dahili sensörlerden, sürücü davranışlarından ve araçtan gelen bilgileri toplama konusunda inovasyonu hedeflemektedir. İkinci teknoloji alanda (TD2), Arka uç (back-end) sistemlerden derlenen yolun durumu, hava durumu, şarj istasyonu konumu ve doluluk vb. gibi araç dışı verileri kullanarak bireysel sürüş bölümünü optimize etmeyi amaçlamaktadır. Üçüncü teknoloji alanda (TD3) arka uç sistemlerden veri toplamak için araç ve altyapı arasındaki iletişimle ilgili zorlukları da ele alacaktır. Şarj istasyonlarının ve ilgili uygulamaların (TD4) kullanımında yeniliği de hedeflemektedir.

EFICAS

Otonom ve Gömülü Sistemler için Enerji Verimli Heterojen Yapay Zeka Platformu

Ekim 2021 – Ekim 2024

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Günümüzde, Otonom ve Mobil uygulamalar güç sınırlaması nedeniyle istenilen performans ile çalışmamakta dır. Bu nedenle yüksek getiri potansiyeline sahip iş modellerinin önü kesilmektedir. Yapay zeka ile artan fonksiyonel karmaşıklık; gömülü sistemlerin işlemci yükünü ve güç ihtiyacını arttırmakta ve tahrik sistemleri için ihtiyaç duyulan güç ile karşılaştırılabilir hale getirmektedir. Önerilen proje kapsamında, EFICAS olarak isimlendirilen, enerji verimli yapay zekâ algoritmaları kullanan genel kullanıma yönelik olarak ölçeklendirilebilir. Bir yazılım platformu geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yapay zeka algoritmaları, çok çekirdekli heterojen hesaplama teknolojileri kullanılarakgeliştirilecektir.

EFICAS, yerelleştirilmiş ve dağıtılmış hesaplama sistemlerini ve buluta yükleme de dahil olmak üzere piyasadaki tüm hazır çözümleri destekleyecektir. EFICAS platformu ile çalışma anında kaynak planlama (resource allocation at runtime) ve optimize görev planlama ile tutarlı hibrit çalışma (hybrid coherent operation) konularında çalışmalar yapılacaktır. EFICAS ile mobil ve otonom robotlar, telekomünikasyon,endüstriyel otomasyon alanlarında yapay zekanın enerji verimliliğinin önemli miktarda artırılması hedeflenmektedir.EFICAS projesi konsorsiyumu 4 farklı ülkeden inovatif ve konularında uzman 21 farklı kurum ile yürütülecektir.

WINS

Endüstriyel Kablosuz IoT Ağ Sistemi

Ağustos 2021 – Ağustos 2024

Destek Programı: 1501 – TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Geliştirilecek olan WINS projesinde Kablosuz IoT Ağları Sistemi iletişim ve konumlandırma işlevlerini eş zamanlı sağlayarak sektöre yenilik getirmektedir. Ayrıca IoT mimarisi ile fabrikadaki tüm ekipmanların ve diğer donanımların bütünleşik olarak çalışmasını sağlayacak, verinin erişilebilirliği kolaylaştırılarak birçok yeni uygulamaya altyapı oluşturacaktır.

İnsan gücüyle yapılan yalın üretim faaliyetleri bu proje sayesinde dijitalleştirilerek sürekli iyileştirme çalışmalarının önünü açacaktır.

WINS projesinin donanım ve yazılım çıktıları tamamen yerli veya açık kaynaklı olarak geliştirileceğinden ülkemizin öncü projelerinden biri olacaktır.

TIOCPS

Siber-Fiziksel Sistemlerin Güvenilir ve Akıllı Toplulukları için Platform Geliştirilmesi

Haziran 2021 – Haziran 2024

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Son yıllarda artan enerji maliyetleri ve gerek enerjiyi kullananlar için ve üretenler açısından enerji sistemlerinin güvenli ve akıllı cihazlar ile kontrol edilerek daha akıllı yapılar ile kontrol edilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu akıllı yapılar internet üzerinden bilgi alışverişini ve dağıtık sistemlerin bir arada kullanımını zorunlu kılmaktadır. TiOCPS projesi internet ile bağlantısı olan fiziksel cihazların kullanıldığı ve son kullanıcı sağlanan enerji arasındaki bağlantıların daha akıllı ve güvenilir cihazlar ile güvenliklerini sağlamaktır.

TiOCPS projesi, Avrupa Birliği enerji ortaklarının yararlanabileceği birleştirilmiş enerji modeli oluşturmak üzere yeni teknoloji ve servislerin oluşturulmasına olanak sağlamayı hedefleyecektir. Projenin çekirdeğini, önceden alarm veren araçlar, gerçek zamanlı kazanım, enerji sağlayıcıları ve dağıtıcılarına sağlanacak servisler oluşturacaktır. TiOCPS projesi, akıllı enerji algoritmaları ve güvenlik çözümleri, yapay zeka destekli ontoloji çalışmaları ile optimizasyon algoritmaları ile enerji tüketim problemlerine çözümler üretmek üzere gerçek-zamanlı, birlikte çalışabilen, büyük ve heterojen veriler ile işlem yapacaktır. Oto koruma ve işbirlikçi ve operasyonel kontrol üniteleri, enerji teminini, enerji tüketimi ve enerji şebekesinin istikrarını ve güvenilirliğini garanti altına alacaktır.

MUWO

Üretim Sistemleri İçin Çok Fonksiyonlu Methodlar ile Uygulama Platformu

Kasım 2021 – Ağustos 2023

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Üretim şirketleri sektörünün özelliklerine ve şirket büyüklüğüne göre çeşitli yatırımlar yaparak ürünlerini en iyi şekilde müşteriye sunmaya çalışırlar. Bu çaba sarf edilirken genel olarak gelecek projeksiyonu içerisindeki en yüksek üretim adetleri göz önüne alınarak maksimum yatırım yapılmaya çalışılır. Bu yatırımlar yeni projeler ve ürünler ile devam ederken şirketler pazarda durum iyi olmasına rağmen büyümekte zorluk çekmeye başlarlar. Birbirinden bağımsız ve yoğun makineleşmiş yatırımlar beraberinde iki ana problem getirir. Fabrika içinde alanlar yetersiz kalmaya başlar ve her projeye yapılan yeni sistemler de yüksek yatırım maliyetleri getirir. Genellikle en yüksek üretim kapasitesine göre yapılan makine-otomasyon yatırımlarının ürünün başlangıç ve son aşamada kullanımı önemli derecede azalır. Muwo projesinin amacı ise yukarıda bahsedilen problemleri için çözümler üretip iyileştirmeler sağlamaktır.Üretim alanındaki iş istasyonlarının manuel ve otomatik üretim arasında hızla geçiş yapmasına olanak tanıyan çok yöntemli bir çalışma alanı geliştirmeyi hedeflemektedir. Mevcut üretim sistemlerine entegre edilecek yeni araçların ve donanım elemanlarının akıllı donanım arayüzleri geliştirilecektir. Mevcut proseslere entegre etmek için öncelikle daha iyi kullanımı sağlayan optimal konfigürasyonu oluşturan yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanacak süreç birleştirici yazılım planlama, karar destek aracı, geliştirilecek olan simülasyon araçları ile entegre edilecektir.

POLDER

Şehir Politikaları İçin Veri Yönetimi

Kasım 2018 – Kasım 2022

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Kablosuz sensör ağlarından büyük veri işleme ve analize kadar teknolojideki son gelişmeler şehirlerimizi kökten değiştiriyor. Kentsel politika oluşturma, bu tür dönüşümün temel bir yönüdür ve yeni destekleyici araçlar ve optimize edilmiş bir süreçle bu gelişen teknolojilerden faydalanabilir. POLDER projesi, politika oluşturmanın ortaya çıkarılması, tasarlanması, uygulanması ve onaylanmasında hükümeti, şehir konseylerini ve ilgili kuruluşları desteklemek için bir yazılım araç takımı tasarlamayı, geliştirmeyi ve dağıtmayı amaçlamaktadır.

IOTOPRO

Otomotiv Endüstrisi için Akıllı Üretim Yönetim Sistemi

Temmuz 2018 – Temmuz 2021

Destek Programı: 1511 – TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı

IOTOPRO projemizin amacı, otomotiv sektöründe Endüstri4.0 hedefleri doğrultusunda akıllı üretim sistemlerine yönelik çeşitli bileşenlerin geliştirilmesi ve bu bileşenlerin pürüzsüz entegrasyonunun sağlanmasıdır.Projemiz, çağrı kapsamında ifade edilen, büyük veri analitiği, arttırılmış gerçeklik uygulamaları, nesnelerin interneti uygulamaları, akıllı ölçüm ve izleme sistemleri, m2x donanım ve yazılımları başlıklarında yapılacak geliştirmeleri kapsamaktadır. İlave olarak bulut platformu ile ilgili servis ve algoritmaların, makine öğrenmesi, karar destek algoritmalarının geliştirmesi ve arttırılmış gerçeklik çalışmaları da hedeflenmektedir.

INVALUE

Endüstriyel Kurumların Büyük Veri İşletme Platformunda Yönetilmesi

Temmuz 2014 – Eylül 2017

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Üretim ve otomotiv sektöründe, tüm dağıtım zincirindeki bilgilere dayanan daha kapsamlı hizmet ve otomasyon çözümleri, dünya çapında makinelerin en iyi kullanılabilirliğini ve kullanımını (varlık yönetimi) sağlayarak yakın gelecekte baskın hale gelecektir. Bu tür süreçlerin uygulanması, büyük ölçüde en son ICT konseptlerinin titiz bir şekilde kullanılmasına dayanır.

InValue’nun temel amacı, bilgi zincirinin tamamında günümüzün endüstriyel alanlarındaki kapsayıcı veri yönetimi süreçlerini destekleyen açık ve paylaşılan bir entegre hizmet platformu geliştirerek ve göstererek bu yeni paradigmaları desteklemektir. InValue platformu, çeşitli kaynaklardan türetilen heterojen bilgilerin içerik ve bilgi yönetimi için yeni ve entegre çözümleri birleştirirken mevcut standartlara güvenecektir. Bu, bilgi toplama ve toplama, temsil, analiz ve akıllı cihazlar, otomasyon sistemleri, bilgi sistemleri ve teknik ve yönetim personeli gibi ilgili paydaşların yanı sıra tedarikçiler ve müşteri kuruluşları arasında alışverişi içerir.

InValue, şirketlerin, iş ortakları ve müşteriler arasındaki yeni ilişkileri kapsayan paylaşılan bir bilgi mimarisi üzerine özel uygulamalar oluşturmasına ve nihayet ‘sınırsız kurumsal’ paradigmasını uygulamaya koymasına olanak tanır.

WATER-M

Birleştirilmiş Akıllı Su Projesi

Eylül 2014 – Ocak 2017

Destek Programı: 1509 – TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Dünyadaki suyun yalnızca% 2,5’i tatlı sudur. Son on yıllarda, insan nüfusu 3 kat arttı, ancak aynı zamanda su talebi 6 kat arttı. Su, dikkatle yönetilmesi gereken sonlu bir kaynaktır. Bununla birlikte, dünya nüfusunun% 50’den fazlası su sürdürülebilirliği sorunu olan bölgelerde yaşıyor. Bu bağlamda, su endüstrileri iş süreçlerini desteklemek için SCADA teknolojilerini kullanıyor, ancak bu açıkça yeterli değil. Su süreci karmaşıklığı ile birleşen su sürdürülebilirliği sorununu çözmek için, CBS entegrasyonu, kalite yönetimi programları veya gerçek zamanlı veri yönetimi gibi yeni kavramların tanıtılmasıyla su endüstrisinde büyük bir karışıklığa ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, bu zorlukları gidermek için BİT teknolojilerine ihtiyaç vardır. Water-M projesinin kapsamı, Avrupa Birliği su paydaşlarına fayda sağlayacak birleşik bir su iş modeli oluşturmak için yeni ürün ve hizmetlerin oluşturulmasını sağlar. Water-M projesi, su yönetimi alanında gerçek zamanlı izleme ve operasyonel kontrol, hizmet odaklı yaklaşımlar ve olay odaklı mekanizmaları birleştirir.